Príprava kvasu z čerešní

Pre výrobu pálenky majú význam len tie, ktoré sú bohato plodné, s plodmi aromatickými a s dostatkom cukru. Jemná aróma čerešní, respektíve destilátu je taká citlivá, že každá cudzia príchuť, zvlášť pochádzajúca z nahnitého ovocia, zakryje typickú chuť čerešňovice.Spracujeme predovšetkým len zrelé a zdravé plody ktoré odstôpkujeme, zbavíme listov a nečistôt, rozdrvíme (pozor, nie kôstky). Kôstky obsahujú jedovatý kyanovodík ale v malom množstve dodávajú destilátu typickú jadrovo-mandľovú chuť.Najvhodnejším materiálom na kvasenie je kvalitná nehrdzavejúca oceľ a potravinársky plast. Nemajú sa používať nádoby z umelých hmôt, pretože zmekčovadlá prítomné v umelej hmote sa v kvase rozpúšťajú a ich deriváty sa môžu dostať aj do destilátov. Železné nádoby sú úplne nevhodné. Kvasné nádoby najprv dezinfikujeme horúcou alebo vlažnou vodou s vápnom, potom plníme do 4/5 objemu (80%), ideálne naraz, v priebehu jedného dňa, maximálne za 1-2 dni. Povrch kvasu sa odporúča zakryť fóliou, nádoby hermeticky uzavrieť vekom a umiestniť ich do čistých a vzdušných miestnosti so stálou teplotou 16-20 °C. Doba kvasenia čerešní by mala byť 4-6 týždňov. Po dokončení kvasenia nastáva čo najrýchlejšia destilácia kvasu. V našej pestovateľskej pálenici váš kvas pred pálením odkôstkujeme, a od novej sezóny 2019/20 destilujeme na dvoch celomedených destilačných súpravách, určených na spracovanie kvasov od 100 do 300 litrov.