Príprava kvasu z jabĺk
Odrôd je veľmi mnoho, pre výrobu destilátu sú zvlášť vhodné odrody s vysokým obsahom cukru a buketových látok.
Spracujeme predovšetkým len zrelé a zdravé plody, ktoré odstôpkujeme, zbavíme listov a nečistôt, pomelieme (rozmixujeme).
Najlepšie je však pomleté jablká vylisovať a získanú šťavu zakvasiť.
Výhodou tohto postupu je, že sa z jablkovej šťavy získa veľmi kvalitný destilát s nízkym obsahom metylalkoholu, pretože všetka vláknina zostáva v drti.
Najvhodnejším materiálom na kvasenie je kvalitná nehrdzavejúca oceľ a potravinársky plast.
Kvasné nádoby najprv dezinfikujeme horúcou alebo vlažnou vodou s vápnom, potom plníme do 4/5 objemu (80%), ideálne naraz, v priebehu jedného dňa, maximálne za 1-2 dni.
Povrch kvasu sa odporúča zakryť fóliou, nádoby hermeticky uzavrieť vekom a umiestniť ich do čistých a vzdušných miestnosti so stálou teplotou 16-20 °C.
Doba kvasenia jabĺk by mala byť 8-10 týždňov.
Po dokončení kvasenia nastáva čo najrýchlejšia destilácia kvasu.
V našej pestovateľskej pálenici od novej sezóny 2019/20 destilujeme na dvoch celomedených destilačných súpravách, určených na spracovanie kvasov od 100 do 300 litrov.